Innovasjonsarena

Innovasjonsarena 2024

Benedicte Titlestad
April 29, 2024

22.oktober inviterer vi sammen med Statens vegvesen og Nye Veier til en interaktiv møte plass med fokus på klimasmarte og innovative løsninger for vei, bro og tunnel.

Innovasjonsarena samler hvert år nær 300 byggherrer, entreprenører, veiforvaltere, rådgivere og innovatører. Her møter du fagekspertise fra byggherreorganisasjonene, og får mulighet for faglig påfyll og kompetanseheving. Du får også innsyn i den siste teknologiske og innovative utviklingen i bransjen og anledning til å bygge nettverk på nasjonalt nivå.

På programmet står presentasjoner fra scenen og mingleområde for utstillere. Det blir også mulighet for 1:1-møter og presentasjon for fag panel sammensatt av byggherrer, erfarne ingeniører og entreprenører. På Innovasjonsarena presenteres alt fra tidligfase utviklingsprosjekter, til pilotering og markedsklare løsninger.

Nyttig møteplass for kommersialisering

Fagpanelene er sammensatt av byggherrer, erfarne ingeniører og entreprenører. Bedrifter får anledning til å presentere sin idé for panelet, før det blir spørsmål og umiddelbare tilbakemeldinger.

–Som oppstartsselskap var det veldig verdifullt for oss å komme i kontakt med potensielle kunder og partnere, sier Andreas Bjune Kjølseth i Infraspace.

Under Innovasjonsarena har han tidligere fått muligheten til å presentere Infraspace sin nye onlinetjeneste for tidligfase planlegging av vei- og banetraseer. Oppfinnelsen, som bruker kartdata, algoritmer og såkalt parametrisk design til å beregne de mest miljøvennlige, rimelige og raske traseene i terrenget, vakte begeistring hos fagpanelet. Etter arrangementet dro Kjølseth og kollegaene hjem med flere viktige personer på kontaktlisten.

–Det har vært viktig for oss å møte visjonære personer hos byggherrer, entreprenører og rådgivere, slik at vi kunne komme i gang med piloter, forteller Kjølseth.

Anne Stine Johnson, leder for teknologi- og fagavdelingen i Nye Veier, råder innovasjonsaktører til å tenke på Innovasjonsarena som en nyttig møteplass for å komme videre med sin kommersialisering.

–En umiddelbar veiledning fra det markedet som du skal inn i, er utrolig verdifull for en gründer; du får loddet stemningen, du får innspill tidlig, og det skjer på en enkel måte.

Mer vei for pengene

Nye Veier ser stor nytte i å delta på Innovasjonsarenaen.

–Vi lever etter «mer vei for pengene», og da er vi helt nødt til å spille på lag med gode krefter fra gründere og andre som driver med innovasjon og utvikling, sier Johnson i Nye Veier.

Hun mener møteplassen på Gardermoen svarer ut et stort behov for innovasjon hos veiforvaltningen og byggherrene.

–Det er fryktelig vanskelig for gründere å komme med nye ideer på grunn av strengt regelverk med krav til test og dokumentasjon. Vi trenger å bryte en barriere for å kunne heie fram nye og innovative løsninger.

Vegdirektoratet vil være med på pilotprosjekter

Avdelingsdirektør for konstruksjonsavdelingen på Myndighet og regelverk i Vegdirektoratet, Ing-Cristine Ericson, sitter i styret for VIA. Hun kan fortelle om en stor interesse for arrangementet i etaten, som investerer for over 100 milliarder kroner i året.

–Alle de store divisjonene i Vegvesenet vil være der: Vei, Utbygging, Transport og samfunn, samt Myndighet og regelverk i Vegdirektoratet. Vi har et klart formål om å sette sammen et puslespill med de rette bitene.

Blant innovasjonene fra tidligere år trekker hun fram resirkulering av kunstgras og gjenbruk av materiale til støyskjermer.

–Når vi får høre gode ideer fra landets Petter Smarter ,så tenker vi «la oss prøve», og vi vil svært gjerne være med på pilotprosjekter, sier Ericson.

Illustrasjon: Torgeir Ketilsønn Kjevik