Fremtidens sement: Pilotfabrikk i Sandnes med grønn teknologi

Cemonite har åpnet sementfabrikk som produserer sement av avfallsmaterialer fra gruvedrift og industri.

Sist oppdatert:
25
.
September
2024

Cemonite har etablert Norges første pilotfabrikk for bærekraftig sement i Sandnes. Der utvikler de nå fremtidens miljøvennlige byggemateriale.

Som første selskap i Norge – og muligens i verden – har Cemonite åpnet sementfabrikk som produserer sement av avfallsmaterialer fra gruvedrift og industri.

– Sementindustrien står for åtte prosent av all menneskeskapt CO₂, et kjempestort problem for kloden, forteller Espen Lea, administrerende direktør i Cemonite.  

Cemonite ble etablert som en spin-off fra forskningsmiljøet ved Universitetet i Stavanger i 2019. Der har de i flere år forsket på bruk av såkalt geopolymer sement.

Geopolymer sement består av vanlig stein fra gruveavfall i stedet for kalkstein. Geopolymer sement har flere fordeler, inkludert lavere CO₂-utslipp, høyere varmebestandighet, bedre motstand mot kjemikalier, og kan bidra til å redusere avfallsmengden fra gruvedrift og industri.

– Fabrikken er i første omgang en pilotfabrikk hvor vi skal demonstrere ny teknologi og dokumentere resultater, fortsetter Lea.

Høytidelig åpning og snorklipping. F.v.: Bjørn-Inge Mydland, ordfører i Sokndal, Kenny Rettore, ordfører i Sandnes, Janne Stangeland Rege, ordfører i Sola, og Espen Lea, administrerende direktør i Cemonite. Foto: Oioioi

Styrker fagmiljøet rundt betong

Cemonite har blant annet gått sammen med Velde AS, Rogalands største leverandør av pukk asfalt og betong for å pilotere prosjektet.

– Velde sin rolle er å leie ut et fabrikklokale, område og utstyr til Cemonite. På sikt håper vi å bruke noe av sementen i vår egen produksjon, sier Kjartan Eggebø, daglig leder for «Pukk og Miljø» i Velde AS.

Han ser fordelene av at selskapene drar nytte av hverandre.

– Faglig har Cemonite fått tak i mange dyktige folk, noe som styrker fagmiljøet rundt betong. Dette bidrar til å skape en sterk faglig klynge, fortsetter Eggebø.

Espen Lea i Cemonite forteller at Velde AS var deres førstevalg for prosjektet på grunn av felles forståelse av utslippsreduksjon og muligheten for synergieffekter.

Større nettverk med VIA-medlemskap

Cemonite er også medlem i VIA ettersom begge aktører jobber for grønn omstilling. Dette mener Lea er helt avgjørende i arbeidet med nettverksbygging.

– Medlemskapet i VIA betyr at vi får et større nettverk, flere samarbeidspartnere og stordriftsfordeler på tvers av bransjen. Gjennom å delta i VIA sine prosjekter om bærekraftig veibygging får vi pilotere vår teknologi. Å bidra til og vise frem teknologi som reduserer CO₂ er svært viktig, sier Lea.

Av andre store investorer har Cemonite fått med seg Eqinor, Awilco, GC Rieber og Validé på laget. Enova, Forskningsrådet og Innovasjon Norge kom inn med økonomisk støtte i 2022.

Les også om hvordan Innovasjonsarena åpnet dørene for samarbeid mellom Vinje Industri og BD Geosyntia.

Feiring av Cemonites første sementfabrikk. Fabrikken bruker banebrytende teknologi for å gjøre gruveavfall om til lavutslippssement. Foto: Oioioi

Teknologi med internasjonalt potensial

Gruveavfallet får fabrikken fra Titania sin gruve i Sokndal, helt sør i Rogaland.

– Foreløpig opererer vi nå med en nedskalert sementfabrikk. I neste fase, når vi snakker fullskala produksjon, bør fabrikken ligge nærmere Sokndal. Dette for å redusere transportkostnader og klimagassutslipp, fastslår Lea.

Han ser for seg at teknologien har et enormt potensial for oppskalering, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Vår ambisjon er å erstatte den tradisjonelle sementen. I en nåværende fase ser vi på det jeg vil kalle lavthengende frukt, altså betongprodukter som har lave krav. Eksempler på dette er betongheller, belegningsstein og takstein, sier Lea.

I første omgang handler det altså om å fremskaffe resultater. Neste trinn i strategien er å utvikle produktet til generell bruk.

– I 2025 vil vi utvikle såkalt «ikke bærende, men armerte produkter» som for eksempel gulv på grunn, yttersjikt vegg eller kabelkanaler. Det endelige målet er å åpne fullskala anlegg i 2026, forhåpentligvis i nærheten til Titania, avslutter Lea.