På vei mot fremtiden: Innovasjon og samarbeid for smartere infrastruktur

Rundt 250 deltakere møttes for innovasjon i veisektoren 22. oktober i Kristiansand.

Sist oppdatert:
7
.
November
2024

KI-muligheter, VR-visualisering av tunneler, sensorikk på batteribanker og nye løsninger for slamhåndtering var blant det som ble presentert på Innovasjonsarena 2024.  

Rundt 250 deltakere fra bedrifter, veibyggere, konsulentselskaper og fylkeskommuner, forskningsinstitusjoner og studentgrupper, møttes for innovasjon i veisektoren 22. oktober i Kristiansand. I tillegg til fagprogram fra scenen var salen full av spennende løsninger fra bransjen.  

– I det øyeblikket du går inn døra merker du at stemningen er på topp. Folk er ivrige, og klare til å delta og bidra. Det er en positiv arena for alle å være på.  

Tor Gunnar Austjord (t.v.) og Siri Eidet fra Vinje Industri sammen med samarbeidspartner Thor Erik Johansen i Geosynthia.

Det sier Siri Eidet, som er salg- og markedsleder landbasert i Vinje Industri. Hun står på standen sammen med kollega Tor Gunnar Austjord, salg- og markedsrådgiver for miljøprosjekt. Ved siden av dem står Thor Erik Johansen, salgssjef i BD Geosyntia. De to selskapene møttes tilfeldig på Innovasjonsarena i fjor, og har siden den gang jobbet sammen for å innovere slamhåndtering. Begge bedriftene jobber bredt, og ser på Innovasjonsarena som en døråpner for flere samarbeid.  

– Vi har mange muligheter videre, sammen med mange kloke hoder som er her i dag. Det er veldig spennende for vår del. At det legges til rette for samarbeid her er utrolig viktig, sier Eidet.  

Kjetil Knotten, segmentansvarlig i Anda-Olsen, var blant de som benyttet muligheten til å presentere løsning og få tilbakemeldinger fra fagpanelet med eksperter fra hele verdikjeden innen transportinfrastruktur.

Kjetil Knotten, segmentansvarlig i Anda-Olsen, var blant de som benyttet muligheten til å presentere løsning og få tilbakemeldinger fra fagpanelet med eksperter fra hele verdikjeden innen transportinfrastruktur.  

En unik mulighet for dialog med bestillere

Bak arrangementet står VIA, i samarbeid med Statens vegvesen og Nye Veier. Hensikten er å skape en felles arena for bedrifter, byggherrer, veiforvaltning, rådgivende ingeniører, forskningsmilljøer og entreprenører, og at gode idéer skal bli tatt videre.  

– Har du et produkt for vei eller tunnel, er dette rette stedet å være, sier Kjetil Knotten, segmentansvarlig i Anda-Olsen.  

Han har hatt panelpresentasjon om løsning for sensorikk på batteri i tunnelen, og hvordan vi kan bruke data vi samler fra sensorikken til å skape trendlinjer for å forutse når tunneler trenger service på batteri og når batteribanken må byttes.

– Jeg fikk veldig positive tilbakemeldinger. Det var veldig godt å høre. De fra fylkeskommunene uttrykte at dette var noe de ønsket seg og ville se nærmere på. I tillegg fikk jeg gode kontaktpersoner videre.  

Agder fylkeskommune, Vestland fylkeskommune og Troms fylkeskommune var til stede på Innovasjonsarena. Fra Troms kom det ikke mindre enn ni representanter. Tunnelforvalter Arild Olsen (t.v.), byggeleder Karina Solstad og seksjonsleder ved teknisk seksjon Birger Andre Schjølberg var alle på Innovasjonsarena for første gang.

I tillegg til Statens vegvesen og Nye Veier, er nettopp fylkeskommunene viktige aktører inn på Innovasjonsarena. Troms fylkeskommune har 1:1-møter, gir tilbakemelding på panelpitcher og har stand under arrangementet.  

– Troms fylkeskommune har nytte av all innovasjonen som skjer, så da er dette rette plassen å være, sier tunnelforvalter i Troms fylkeskommune, Arild Olsen.  

– Å treffe andre aktører og få vise frem hva som skjer hos oss er viktig, sier Birger Andre Schjølberg, seksjonsleder ved teknisk seksjon i Troms fylkeskommune.

Victor Prestholm (t.h.), enhetsleder i Bouvet, presenterte VR-løsning for visualisering av norske tunneler sammen med kollega og utvikler Isak Aasemoen Aardal, og Jan Vidar Strømsvold, fagdataansvarlig for NVDB i Statens vegvesen.
Samarbeider om nye måter å bruke veidata

Som en del av fagprogrammet på scenen og blant standene finner vi IT-konsulentselskapet Bouvet sammen med Statens vegvesen. De viser frem sitt felles VR-prosjekt for å visualisere norske tunneler med spillteknologi med data fra Norsk vegdatabank (NVDB), på oppdrag for VIA.

– I Bouvet har vi en visjon om å bygge fremtidens samfunn, og det syns jeg nesten er litt flaut når vi er her i dag og ser folk som faktisk er med å bygge fremtidens samfunn fysisk, sier Victor Prestholm, enhetsleder i Bouvet lattermildt og legger til:  

– Det er veldig gøy å treffe samarbeidspartnere og bli kjent med ulike typer løsninger og innovasjon innenfor dette området. Vi lærer veldig mye av å være med her.  

En verdifull møteplass for hele verdikjeden

I takt med økende krav til bærekraft, effektivitet og ny teknologi, står veibygging overfor et press for å utvikle smartere løsninger som reduserer kostnader og miljøpåvirkning.  

– Vi trenger å innovere veibygging og alt annet vi holder på med i Statens vegvesen. Da trenger vi kontakt med markedet, nye entreprenører som kommer med gode idéer vi kan bruke videre for å effektivisere og skape mer verdi for samfunnet, sier Ove Myrvåg, direktør for økonomi og virksomhetsstyring i Statens vegvesen

Innovasjonsarena legger til rette for å samhandle på måter som ikke er så lett å få til i en travel hverdag.  

– Ved å ha en arena der hele verdikjeden samles, skjer det møter som ellers ikke finner sted. Vi effektiviserer møtene ved å møtes én dag, og se og lytte til hverandre, som man ellers kanskje ville brukt lang tid på gjennom året, sier Anne Stine Johnson, styreleder i VIA og leder for teknologi i Nye Veier og legger til:  

– Det kjekkeste her er å se engasjementet, kontakter som knyttes, og at de som er her opplever det som en verdifull møteplass.